Fiscaal actueel Onzakelijke leningen

Fiscaal actueel Onzakelijke leningen

Geen Aanbod Aanwezig

Helaas zijn er momenteel geen tweedehands aanbieders voor dit boek. Kom op een later tijdstip terug.

Product informatie

  • ISBN 9789013108149
  • ISBN 10 9013108148
  • Druk 1
  • Bindwijze Paperback

Samenvatting

Sinds het arrest HR 9 mei 2008 houdt het verschijnsel van de onzakelijke lening de fiscale gemoederen in Nederland bezig. In dat arrest ging het om een onzakelijke lening \'omhoog\' (lening van een vennootschap aan haar aandeelhouder). Was er aanvankelijk nog discussie over de vraag of ook een onzakelijke lening \'omlaag\' (lening van een aandeelhouder aan zijn vennootschap) mogelijk was, sinds de arresten HR 25 november 2011 staat dit vast. Sindsdien gaat de discussie over de gevolgen van die arresten. Deze brochure beoogt die gevolgen in kaart te brengen zowel voor onzakelijke leningen \'omhoog\' alsonzakelijke leningen \'omlaag\'. Behandeld worden de gevolgen van deze leningen voor de vennootschapsbelasting en voor de inkomstenbelasting. Daartoe wordt ... eerst de rechtspraak van de Hoge Raad over onzakelijke leningen geanalyseerd vanaf het arrest HR 9 mei 2008. Vervolgens wordt ingegaan op de vraag hoe de rechtspraak van de Hoge Raad binnen het kader van de totale winst moet worden geplaatst. Daarna komt aan de orde hoe moet worden vastgesteld of een lening onzakelijk is en wat de verhouding is tussen onzakelijke leningen enerzijds en schijnleningen, bodemlozeputleningen en deelnemerschapsleningenanderzijds. Nadat het verschijnsel onzakelijke lening omlijnd is, worden de gevolgen ervan besproken. Behandeld worden de gevolgen voor zowel de crediteur als de debiteur. Voor beiden wordt besproken welk bedrag als rente in aanmerking moet worden genomen en welke gevolgen een vervreemding, kwijtschelding of omzetting in kapitaal van de lening heeft. Op de onzakelijke lening \'opzij\' (lening tussen zustermaatschappijen) wordt afzonderlijk ingegaan. Verder komen aan de orde de gevolgen van een onzakelijke lening door een met een aanmerkelijkbelanghouder in de vennootschap-debiteur verbonden persoon en de gevolgen van een ongebruikelijke borgstelling. Ten slotte wordt nog aandacht besteed aan de gevolgen van een onzakelijke lening bij een fiscale eenheidvoor de vennootschapsbelasting en de verdragsrechtelijke gevolgen van een onzakelijke lening.

Veel gestelde vragen

Hoe werkt Resale.nl?

Je kunt op de website advertentie(s) plaatsen van de boeken die u wilt verkopen. Een potentiële koper neemt dan contact met je op om samen een prijs af te spreken en de transactie verder af te handelen. Houdt hierbij onze aanbevelingen voor een veilige transactie in gedachten en voorkomt dat je slachtoffer wordt van oplichting.

Hoe kom ik in contact met de verkoper?

Je kunt een reactie versturen door bij de betreffende advertentie van de verkoper op de knop ‘doe een bod’ te drukken. Je kunt nu een bod doen op de advertentie en een persoonlijk bericht toevoegen. Het verstuurde bod brengt je in contact met de verkoper via e-mail.

Wat zijn de kosten voor het verkopen van mijn studieboeken?

Je kunt geheel gratis gebruik maken van de diensten van Resale.nl. Resale.nl haalt zijn inkomsten uit advertenties.

Hoe kan ik een boek kopen?

Resale.nl werkt globaal op de volgende manier:

  1. Zoek via het zoekveld het studieboek dat je wilt kopen.
  2. Uit de zoekresultaten kies je het studieboek waar je geïnteresseerd in bent.
  3. Op de detailpagina van het studieboek kun je een overzicht vinden van de personen die het studieboek verkopen.
  4. Je kunt nu een bod plaatsen door op de button te klikken. Het bod wordt via e-mail aan de verkoper verzonden.
  5. De verkoper van het studieboek neemt contact met je op door een reactie te geven op het bod dat je hebt verzonden. Met de verkoper kun je gezamenlijk een prijs afspreken. Houdt hierbij onze aanbevelingen voor een veilige overdracht in gedachten en voorkom dat u slachtoffer wordt van oplichting.

Hoe weet ik wat ik koop?

Om te achterhalen of wat je koopt ook daadwerkelijk is wat er wordt geadverteerd is het verstandig om bij de verkoper langs te gaan en het aangebodene te bezichtigen. Doe je dit niet, dan loopt je een zeker risico. Onder het kopje ‘Hoe kan ik de kans op misbruik verkleinen’ kun je meer over dit onderwerp vinden.